What is Gluten Intolerance?

Glutenintolerans eller celiaki är en autoimmun sjukdom som utlöses av gluten, en sammansättning av proteiner som förekommer i sädesslagen vete, råg och korn. Vid celiaki bildas antikroppar mot vissa glykoproteiner som ingår i gluten. Detta skapar en inflammation i tunntarmen som förstör dess villi (tarmludd).

Spannmålsallergi innebär att man är allergisk mot ett eller flera proteiner i våra vanliga spannmål, men alltså inte mot gluten.

Både celiaki och spannmålsallergi innebär att det eller de sädesslag kroppen reagerar på måste uteslutas ur dieten.

Personer som lider av celiaki och spannmålsallergi kan vanligen äta havre. Men eftersom havre ofta är förorenat med andra sädesslag skall endast specialproducerad, glutenfri havre användas.

Mer information

http://celiaki.se

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Allergi-och-overkanslighet/Gluten/